Jirkův Blog

Přečtěte si mé poslední příspěvky.

Hyperextenze jako jeden ze základních cviků?

napsal Jirka Kalina Trenér, Lektor

Zveřejněno 16.10.2014

Nedávno mě hodně pobavil jeden článek na internetu, ohledně tohoto hojně oblíbeného cviku. Pravilo se v něm mimo jiné, jak je to úžasný cvik na posílení dolní části zad pro začátečníky i pokročilé což je sice obecně známé tvrzení, z funkčního hlediska však naprosto mylné, což se pokusím rozebrat v následujících řádcích. Následovalo doporučení, cvičit tuto partii ze začátku "jen" několikrát týdně pouze ve třech sériích po patnácti opakováních. Co mě ale opravdu dostalo do kolen byla další rada ohledně toho, abychom věnovali dostatečnou pozornost cvičení dostatečného počtu různých druhů zkracovaček z důvodu kompenzace pohybu trupu do extenze.

Jak se to tedy má s tímto tolik oblíbeným cvikem, který ve fitness centrech cvičí opravdu každý druhý? Pokud se podíváme na základní rozdělení funkčních svalových tendencí, bedra jsou partií, která má sklony jednoznačně ke zkracování a přetěžování. Naproti tomu, přímý sval břišní (hlavně horní část), má tendenci jednoznačně.... ano hádáte správně, také k přetížení. Je pravdou, že pro naprostou většinu klientů je tento cvik, hyperextenze, nevhodný a jen si jím podporují tzv. dolní zkřížený syndrom, což je svalová nerovnováha v oblasti pánve mezi břišními a hýžďovými svaly na jedné straně a bedry a flexory kyčlí na straně druhé. Ve chvíli, kdy začneme cvičit bedra do extenze, tyto svaly se nadále přetěžují a vychylují páteř do nefyziologické polohy, tzv. hyperlordozy.

Pokud se podíváme na břicho, soustavným posilováním přímého svalu břišního, cviky typu zkracovačka, sedy lehy v jakékoliv podobě, dosáhneme toho, že vnitřní vrstvy břišních svalů budou na úkor vrstvy vnější, pracovat čím dál méně. Právě tyto hluboké svaly jsou nesmírně důležité nejen pro správnou fixaci pánve a postavení páteře, ale i správné postavení orgánů a s tím spojené fungování celého těla. Tato fakta jsou bohužel stále opomíjena i řadou nepoučených trenérů a co je horší, také řadou lékařů, kteří tyto cviky svým klientům vesele doporučují.

Pokud bychom se tedy řídili doporučním z následujícího článku, konečný důsledek by byl takový, že po nějákém čase nás začnou bolet záda a jednoho krásného dne se, v lepším případě, pro něco ohneme a už nenarovnáme. V horším případě nás čeká nějáká nevratná funkční změna na páteři v podobě např. protruze, nebo rovnou prolapsu disku, lidově známé jako výhřez ploténky, což je sakra bolestivá záležitost.

Jistě si teď pokládáte otázku, jak z toho ven. Řešením může být funkční core trénink, během kterého se svaly aktivují v tzv. uzavřených svalových řetězcích. Je zde aktivováno více svalů současně, kdy se pohyb přenáší i do hlubších svalových skupin, které zajišťují správné postavení kostí a kloubů. To ale nestačí. Bez kvalitního strečinku se neobejdete a ten bude i tématem mého dalšího příspěvku.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho se svými přáteli :-)